ilustracija uz tekst
Dramski studio Zorin doma u Karlovcu slavi 60 godina rada i postojanja. Predstavom "Na tri kralja" Williama Shakespearea , u režiji proslavljene Karlovčanke Sanje Hrnjak, obilježava se ova iznimna obljetnica karlovačke kazališne i kulturne povijesti. Važno je naglasiti kako, osim 60. obljetnice Dramskog studija, u studenom ove godine obilježavamo i 120 godina djelovanja Gradskog kazališta Zorin dom. Kad grad ima kazalište, onda ono postaje centar kulture, okosnica događanja i potvrda urbanosti svih vremena.
14.11.2012.
ilustracija uz tekst
Pivo, u nekim krajevima i piva, je alkoholno piće dobijeno nepotpunim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog (rjeđe pšeničnog) slada uz dodatak hmelja. Smatra se jednim od najstarijih alkoholnih pića u povijesti. Voda je glavni dio napitka. Slad se dobija od žitarica, najčešće od ječma i daje pivu sastojke o kojem ovisi punoća okusa i koncentracija osnovnog ekstrata piva. Hmelj konzervira pivo i daje mu ugodan miris i gorak ukus, dok pivski kvasac izaziva alkoholno vrenje. Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra "tekućom hranom".
24.8.2012.
ilustracija uz tekst
Zakuhalo je karlovačko ljeto. Vrijeme je za Riječno kino i kupanje na Foginovom. Stoga smo odlučili napraviti malu prezentacijsku izložbu karlovačkog ljeta na Korani, a na pomalo neuobičajen način: statisti u našoj priči su Barbike i njezini prijatelji. Atraktivnost te popularne lutke nimalo ne zaostaje za atraktivnosti naših karlovačkih projekata revitalizacije Foginovog kupališta i Riječnog kina. Ideju za izložbu dao je Alen Pajtak, kao i kolekciju Barbika na posudbu, a za postav izložbe odgovorna je Morana Rožman. Zahvaljujemo se i našim suradnicima Daliji Kušan Stern, Danijeli Pereško, Sofiji Mikulec, Ankici Stojisavljević, Andreji Rauch Sirotić i Robertu Horvatu, Dinku Neskusilu na vrlo konstruktivnim idejama, te Sonji Lipak na građevinskim savjetima oko izrade diorame.
5.7.2012.
ilustracija uz tekst
Gimnazija Karlovac uskoro proslavlja 250 godišnjicu postojanja - četvrt tisućljeća. Držeći se visoke razine obrazovanja iznjedrila je brojne poznate akademike, književnike, slikare, znanstvenike, političare. Ali za ovu priliku izdvojit ćemo jednu generaciju gimnazijalaca koja je na poseban način, apsolutno neuobičajen i jedinstven, odlučila proslaviti svoj zlatni pir mature – izdavanjem knjige pod naslovom „Kad godine minu...“ Knjigu su stvarali i pisali gimnazijalci generacije maturanata '62. Ozbiljna arhivska građa pomiješana je tu s emotivnim sjećanjima na gimnazijske dane, isprepletena fotografijama, imenima i pokojim sitnim tračevima, iskrena i topla, šaljiva i ozbiljna.
21.5.2012.
ilustracija uz tekst
Godinama se već priča o osnivanju vojnog muzeja, prijedlog je nebrojeno puta obišao sve institucije, zapušteni prostori starih vojarni uspješno propadaju, a ako u gradu postoji osoba koja još nije čula za kolekcionara Srđana Sabljarića, ovo je jedna mala priča o njegovoj zbirci vojnih predmeta skupljanoj punih 36 godina koja još uvijek nije dobila mjesto koje zaslužuje. Bez obzira koliko bili antimilitaristički nastrojeni, činjenica je da živimo u gradu čija je gradnja bila u vojne svrhe. Imamo Muzejsku zbirku naoružanja Domovinskog rata (Dubravko Halovanić) i jedinstvenu fotomonografiju Domovinskog rata (Dinko Neskusil), kao evidentne podsjetnike na noviju povijet. A imamo i nevjerojatnu, a neiskorištenu, zbirku od 15.000 eksponata popisane građe iz vojne povijesti, većinom s naših prostora, koja je i u svjetskim normativima žestoka konkurencija velikim vojnim muzejima. Paviljon Katzler izložio je jedan minijaturni dio te velike zbirke.
20.4.2012.
ilustracija uz tekst
Proljeće je stiglo u grad na četiri rijeke u utorak 20. 03. u 06. 14. sati, na svjetski dan rijeka. Možda nam ta simbolika donese neko veselo i bezbrižno proljeće. Stiglo je očekivano, a opet nekako naglo…dok smo pred mjesec dana hodali zaleđenom Koranom, bilo je nezamislivo da ćemo uskoro sjediti na klupama u Perivoju gledajući kako cvatu forzicije u šancu. Ova izložba posvećena je proljeću i bioraznolikosti karlovačke okolice, asocirana proljećem, a služi kao mali podsjetnik na vjekovnu povezanost čovjeka s prirodom.
27.3.2012.