Stare razglednice

ilustracija uz tekst U današnjem užurbanom svijetu slanje razglednica se pretvorilo u slanje e-mailova, mms-ova i sms-ova, ili u najboljem slučaju virtualnih razglednica. Ali ipak u svojih 150-tak godina postojanja klasična razglednica nikada nije otišla sa scene. Možda upravo zbog toga što ti šareni kartončići pružaju više od vizualne dimenzije, imaju svoje mjesto u 3D svijetu, svoj miris boje i mogu se opipati i nositi negdje oko srca.  
Karlovac spada među najoslikanije gradove na razglednicama s preko 1000 različitih motiva. Zanimljivo je to da u doba najveće ekspanzije razglednica u Hrvatskoj na samom kraju 19. st. u hrvatskom jeziku ne postoji pojam «razglednica» već se one nazivaju «nove karte s vidici» ili «karte-dopisnice».
Danas mnogi muzeji u svijetu imaju odjele razglednica, jedan od poticaja njihovih osnivanja bio je izgled ulica i zgrada u nekom gradu što je posebnu vrijednost imalo za vrijeme poslijeratnog perioda kad su mnogi gradovi bili uništeni do neprepoznatljivosti. Poznato je da Varšava obnovljena uz pomoć zbirki razglednica koje su pružale barem vizualnu perspektivu za obnovu.
Današnje zbirke starih razglednica za svakog imaju posebnu vrijednost, ali najveća je u tome što oživljavaju prošlost, onu prošlost u kojoj se nalaze naši korijeni.  A upravo su korijeni bitni da nas vremenske oluje ne otpušu u nepoznato.
Ova zbirka starih razglednica skupljana je godinama, a posebno se zahvaljujemo svim Karlovčanima koji su nam pomogli u realizaciji tog velikog projekta, bilo donacijom svojih osobnih zbirki, bilo posudbom razglednica koje su digitalizirane i predstavljene na našim stranicama. Hvala vam! 
Revitalizirane stare razglednice mogu se nabaviti na adresi Paviljon Katzler 1897, Ulica Stjepana Radića bb, 47000 Karlovac; ili naručiti putem e-maila [email protected].